Budafok ingatlan- Budafoki, XXII. kerületi ingatlanok, családi házak, ikerházak, lakások, telkek gazdag választékával várjuk kedves vevőinket!

Heuréka 22 Bt. a XXII. kerületi ingatlanok specialistája. www.heureka22.hu 227 0391

 

 

 

A kerület természet- és gazdaságtörténete

 

Forrás: Feinek Györgyné és Mati Károlyné: Helytörténeti olvasókönyv

 

Kerületünk a Budai hegyvidékhez tartozik. A Tétényi plató a Budai hegyvidék előterét alkotja. Földrajzi fekvése szerint erősen tagolt, változatos. domborzati viszonyai szép tájjelleget adnak, amelynek érdekességét emeli a kerület keleti határvonalán végighúzódó Duna.

A település legmagasabb pontja a Tétényi fennsíkon található Kereszt - hegy, 205 méter magas. Innen gyönyörű kilátás nyílik a Budai - hegyek és a Duna irányába.

A terület anyaga főképpen mészkő, de található agyagos, kavicsos és homokréteg is.

A város telepítő tényezői közül elsődleges a Duna. A folyam védelmi rendszerként, átkelőhelyként és a hajózás révén éreztette kedvező hatását.

Egykori partvonala mentén- kiváló minőségű öntéstalajon- intenzív mezőgazdasági munka folyt.

Az árvizek sokszor elöntötték a partvidéket, nem kímélve a lakott településrészeket sem. A folyamszabályozás több szakaszban történt.

Növényvilágában a mészkő felépítettségnek megfelelő flóra alakult ki. Ezek néhányjellemzője a lilavirágú kökörcsin és a tavaszi hérics.

A magas mésztartalmú talaj kedvező volt a csonthéjas gyümölcsfák elterjedésének, valamint a magas színvonalú szőlőkultúra kialakulásának. Vörös boraink messze földön híresek voltak. A szőlőkultúra nyomai még ma is fellelhetők a magánkertekben.

A természeti adottságoknak megfelelően alakult a kerület állatvilága is. Jellegzetes a Duna parti árteres erdők madárvilága.

A természeti meghatározottság következménye az is - főképpen Budafokon és Budatétényben- az állattartás nem volt jelentős. ennek egyik oka a legelőhiány volt.

A mezőgazdaság mellett kerületünk ipari múltja is említésre méltó. A századforduló előtt a kőfejtőipar kedvezett a borászatnak. Mivel a föld alatti vájatokban kibányászott kövek helyén hatalmas pincerendszerek alakultak ki, amelyek borok tárolására kiválóan alkalmasnak bizonyultak, ez azt eredményezte, hogy Pest és Buda vendéglősei budafoki pincékben tárolták boraikat. Ennek köszönhető az is, hogy Budafok a XIX. század második felében az ország borkereskedelmi centrumává fejlődött.

Az ipar fejlődése az 1900-as évek elején vett nagyobb lendületet. Az alábbi ipari létesítmények nyíltak meg:

Gyufagyár, áramfejlesztő és Kocsigyár, Nyomdafestékgyár, Zsírművek, Zománcedény gyár, Posztógyár, Metallochemia.

1915-ben kezdte meg működését a nagytétényi sertéshizlalda.

1881-től Budafokon működött a Magyar Állami Pincegazdaság legnagyobb egysége is.

Ezeknek köszönhetően a kerület elvesztette mezőgazdasági arculatát, s az erőteljes iparosodás útját járta.

Az ipar fejlődésének újabb szakasza a 1920-as évekre esik.

Ekkor nyitott Nagytétényben a Bányagyutacsgyár. 1923-ban megalakult a - későbbi nevén- Heveder és Zsinórgyár, a Magyar Koronglemez Rt.

1926-ban nyílt meg a Baromfifeldolgozó Vállalat.

1936-ban megalakult a Budafoki Hordógyár, 1940-ben a Budapesti Falemez Művek Hárosi Üzeme.

 vissza az előző oldalra

Budafok, Budatétény, Rózsavölgy, Baross Gábor telep, Nagytétény, XXII. kerület

Ingatlan, családi ház, ikerház, sorház, építési telek, telek, lakás, öröklakás, új építés

Heuréka 22 Ingatlanközvetítő Bt. www.heureka22.hu   tel:227 0391