Budafok ingatlan- Budafoki, XXII. kerületi ingatlanok, családi házak, ikerházak, lakások, telkek gazdag választékával várjuk kedves vevőinket!

Heuréka 22 Bt. a XXII. kerületi ingatlanok specialistája. www.heureka22.hu 227 0391

 

A kerület földrajzi viszonyai

 

 A kerületünk földrajzi viszonyai

Kerületünk, az 1950. január 1-ével végrehajtott közigazgatási rendezéssel létesült Budafok város, Budatétény és Nagytétény községek alkották meg a XXII. kerületet. Északi szomszédunk a XI. kerület. Keleten a Duna alkot választóvonalat. Délen és Délkeleten határt szab a Duna mellett Érd. Kerületünk nyugati határvonala részben követi a balatoni műutat, kapcsolatot tartva Törökbálinttal és a XI. kerület választóvonalával.

Kerületünk településhálózata a két műút /7-es és 6-os / közötti területen alakult ki az ősi víziút mentén. A plató legmagasabb pontjai és a partvonal melletti sík területek között 100 méteres a szintkülönbség. A Budai-hegyvidék déli előterét alkotja a Tétényi plató. A kerület legmagasabb pontja a 206 méter magas Kereszthegy.

Jelentősebb kiemelkedéseket Nagytétény területén találunk, mint az Óhegy, Kakukkhegy, Aranyhegy, Rácz hegy. A fennsíkról kiinduló hol meredek, hol lankásabb völgyek teszik változatossá a tájat. A XI. kerület felöl érkezőt az üde hatású Rózsavölgy fogadja. Kerületünkben jellemzőek a platótól kiinduló, a Duna felé tartó hullámos térszíneken haladó tágas, lapos teknők, melyek nyugat felöl, kelet és délkelet felé lejtősödnek. Széles és hangulatos völgyben helyezkedik el kerületünk egyik legszebb utcája, a Péter Pál utca.

Az Árpád utca házait összeszorítja a keskenyedő völgy. A meredeken a Nagytétényi útba torkolló Tóth József utcától sűrűn tagolják ilyen jellegű völgyek a domboldalt Budatétény területén is folytatódva. A teknős völgyek közül kiemelem azokat, ahol ma is felfedezhető a természet által nyújtott nyomvonal követése, mint a Zrínyi utca, Sörház utca, Háros utca, Jókai Mór út.

Nagytétényben is találunk hasonló jellegű völgyeket, melyekben a Bartók Béla út és a Barackos út helyezkedik el.

A Tétényi plató a harmadkor vége óta karsztos terület. A Tétényi platót a Budaörsi medence határolja és egyben elválasztja a Budai hegyvidék főtömegétől.

Délnyugatról és nyugatról a Sóskúti patak húzza meg a választóvonalat. Az Érd- Sóskúti fennsík a Tétényi plató folytatásának tekinthető.

Domborzati viszonyaink változatosak. Kerületünk területe erőteljesen tagolt.

Talajviszonyok, növényzet

A Tétényi platón lépten- nyomon előbukkan a mészkő, éppúgy, mint a domboldalakon az eróziós réteglépcsők peremén. A lajta mészkő a mediterrán tenger képződménye, amely kemény és így alkalmas építőkőként való felhasználásra (dupplakő). Kerületünk régi lakóházai ebből az olcsó, saját telken is kitermelhető, könnyen megmunkálható lajta mészkőből épültek.

A mészkő felépítettség következménye a talajok magas mészkőtartalma, mely kedvez a csonthéjas gyümölcsök telepítésének. A kőzet mállásával együtt jelentős a humuszosodás folyamata.

A domboldalakon jól művelhető meszes talajok alakultak ki.

Kerületünkben a Duna mentén jellemzőek az öntéstalajok. A folyam medrének állandó változása miatt ezek a talajok különböző korúak és a hordalékanyagtól függően széles változatban fordulnak elő.

A partvonal mentén jellemző volt az ártéri erdő és annak növényzete, amely a Háros - szigeten ma is megtalálható.

Budafok és Dunatelep közötti szakaszon egymás mellett három szigetet találunk. Ezek közül az egyik a Hunyadi sziget (régen Mészáros sziget), mely nevét onnan kapta, hogy kitűnő legelői miatt ezt a szigetet a XVII. században mészárosok bérelték. A Hunyadi sziget szomszédságában terül el 2075 méter hosszú, középen 700 méter széles Háros sziget, mely már igazából a feltöltések révén félsziget, majd tőle délre a Kis- Háros sziget. A Háros szigetet régen Fácános szigetnek is nevezték. A sziget faállománya főleg nyár, fekete nyír és fűz. Az aljnövényzet főleg iszalag és hasonló indás növényből áll, található még vadszőlő is. A szederinda sok helyen járhatatlanná teszi a területet.

A Duna egykori mellékága, a Kis-Duna ma a horgászok kedvelt tanyája. Partvonalán a sporthorgászat jelentős.

Kerületünk a Dunántúl egészével közép-európai flóra területéhez tartozik. A Tétényi platón a mészkő felépítettség miatt jellemzővé vált a karsztos területek növényzete. Jelenleg ez a terület már természetvédelmi terület, sok védett növényt találunk itt.

Településföldrajz

A Duna kezdettől fogva döntő telepítő tényezőként hatott. A folyam szabályozása előtt a kőbányák, majd a borpincék önálló kikötőkkel rendelkeztek. A jelenlegi tárolóhelyeket alagút rendszerekkel és kiépített úthálózattal kötötték össze a Dunával.

A Duna a gyáripar telepítésének is kedvezett. A folyam mentén települtek a nagy vízigényű üzemeink, mint pl. a papírgyár, a Hárosi Falemezművek.

A hegyi település következményeként egyedülálló hazánkban, hogy a városközpont a lakott terület peremén helyezkedik el /Városház tér/. A hegyi település klasszikus példáját nyújtja a szirteket és réteglépcsőket hasznosító utcák település hálózatai.

vissza az előző oldalra

Budafok, Budatétény, Rózsavölgy, Baross Gábor telep, Nagytétény, XXII. kerület

Ingatlan, családi ház, ikerház, sorház, építési telek, telek, lakás, öröklakás, új építés

Heuréka 22 Ingatlanközvetítő Bt. www.heureka22.hu   tel:227 0391